Wel of geen BV? That’s the Question.


Je hebt een eenmanszaak en jouw bedrijf loopt goed. Je hebt genoeg klanten, je hebt een mooie winst en dan begint die vraag opeens door je hoofd te spoken… Moet ik wel of niet overgaan naar een BV?   

 
Of misschien wil je een bedrijf starten en twijfel je of je  jouw bedrijf als BV moet registreren of toch als eenmanszaak.   

 

Maar wat zijn nu precies de voordelen en nadelen van een BV? Daar vertel ik je graag meer over. 

 

Een BV is next level onde rnemen  

De meeste mensen zien e en BV als next level ondernemen. Misschien kijk je er zelf ook wel zo naar of misschien vind je het de normaalste zaak van de wereld.  

 

Voor die eerste groep ondernemers die het als next level ondernemen zien, is het vaak ook spannend om van een eenmanszaak/VOF over te stappen naar een BV.   

 

Voor de tweede groep ondernemers, die het de normaalste zaak van de wereld vinden, geldt vaak dat ze te vroeg overstappen naar een BV.   

 

Beide keuzes, zowel het niet als het wel  overstsappen  naar een BV, kunnen ervoor zorgen dat je veel te veel belasting betaalt.   

 

Met mijn klanten kijk ik altijd mee of het al de moeite waard is om over te stappen naar een BV of niet. De adviezen en overwegingen die ik met hen deel, deel ik ook graag in dit artikel.   

 

Voordelen van een BV  

Er zitten zeker een aantal voordelen aan een BV en die voordelen licht ik graag toe. Als jij op dit moment met de gedachte speelt om over te stappen van een eenmanszaak/VOF naar een BV, dan kunnen de voordelen jou misschien wel over de streep trekken. Maar lees ook zeker tot het einde van dit blog waarin ook de nadelen naar voren komen.   

 

Beperkte aansprakelijkheid  

Een groot voordeel van een BV is dat je niet langer meer met je privé vermogen aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Dat wil zeggen dat als jij de rekeningen voor bijvoorbeeld leveranciers niet meer kan betalen, je in het slechtste geval failliet wordt verklaard.   

 

Heb je een eenmanszaak? Dan kan er beslag worden gelegd op je privé vermogen en dit kan verstrekkende gevolgen hebben.   

 

Minder belasting betalen  

Wanneer je een BV hebt, betaal je minder belasting over je winst. Je krijgt immers te maken met de VPB (Vennootschapsbelasting) van 15% - 25,8%. Je betaalt wel inkomstenbelasting over het uit te keren salaris.   

 

De uitstraling van je bedrijf  

Als BV kom je op de buitenwereld vaak professioneel en betrouwbaar over. Dit kan bijdragen aan meer acceptaties van offertes die jij uitstuurt naar potentiële klanten.   

 

Je kunt jouw bedrijf makkelijker verkopen   

Het bedrijf zit niet aan jou persoonlijk vast, waardoor je het makkelijker kunt overdragen als je het wilt verkopen. Dit kan een belangrijke overweging zijn als je bijvoorbeeld hebt meegenomen in jouw pensioenplan dat je bedrijf uiteindelijk wordt verkocht.   

 

Nadelen van een BV  

De voordelen van een BV zijn nu waarschijnlijk wel helder en wellicht dat er nog meer voordelen aan een BV zitten voor jouw persoonlijke situatie. Ik kijk daarin altijd mee tijdens 1:1  coachingstrajecten  

 
Toch zitten er ook wel wat nadelen aan een BV. Die wil ik jou niet onthouden, want ook de nadelen van een BV zijn belangrijk om mee te nemen in jouw overweging.   

 

Een BV is pas fiscaal voordelig met meer dan €150.000 winst  

Overstappen naar een BV is pas fiscaal voordelig als je meer dan €150.000 winst hebt. Geen omzet, maar echt winst. Als eenmanszaak heb je namelijk recht op allerlei aftrekposten zoals de:   

  • Startersaftrek  
  • Ondernemersaftrek   
  • MKB vrijstelling   

 

Deze vervallen allemaal zodra je overstapt naar een BV. Het kan dus best zo zijn dat als je maar net over de grens van €150.000 winst gaat, het voordeliger is om een eenmanszaak te behouden. Laat dit altijd goed uitrekenen.   

Bedenk ook goed of je die €150.000 winst voor langere tijd gaat aanhouden, dat het eenmalig een goed jaar was of dat er een constante groei in zit. Het kan handig zijn om hier een financieel meerjarenplan voor te maken zodat je niet de verkeerde keuze maakt en volgend jaar veel meer gaat betalen aan de belasting.   


De FOR ( fiscale   oudedagsreserve  

Als je in je e enmanszaak een FOR hebt opgebouwd, wordt deze afgerekend zodra je overstapt naar een BV.   

 

Je moet jezelf salaris uitbetalen   

Wanneer je overstapt naar een BV, dan ben jij een DGA (Directeur Groot Aandeelhouder). Je moet jezelf dan ook salaris uitbetalen. In 2022 is dit salaris vastgesteld op €48.000 bruto per jaar. Over dit bedrag betaal je ook inkomstenbelasting.   

 

Dividendbelasting  

Wanneer jij jezelf winst uitkeert vanuit je bedrijf, dan betaal je ook dividendbelasting.   

 

Jaarrekening opmaken   

Als BV moet je een jaarrekening opmaken en deze publiceren. Dit brengt extra kosten met zich mee omdat de boekhouder deze jaarrekening moet opstellen. Vaak rekenen boekhouders sowieso extra kosten wanneer je overstapt naar een BV aangezien dit ook meer boekhoudkundige acties met zich meebrengt.   

 

Organisatiestructuur is van belang   

Als je overstapt naar een BV, dan heb je een organisatiestructuur nodig. Het kan namelijk zo zijn dat je een persoonlijke BV hebt met een werkmaatschappij. Je moet dan denken over een  managementfee , over de aandelen en het aandelenkapitaal. Maar ook het instellen van een bestuur en de aandeelhouders.   

 

Laat je altijd goed informeren bij de overstap naar een BV   

De afweging of je wel of niet overstapt naar een BV komt dus met bepaalde voordelen en nadelen.  Naast de beperkte aansprakelijkheid is het dus ook belangrijk om te kijken of je daadwerkelijk financieel voordeliger uit bent.   

 

Wil je graag advies over of je wel of niet zou moeten overstappen naar een BV? Of wil je een financieel meerjarenplan maken? Als financieel  sparringspartner  of CFO (Chief Financial  Officer ) binnen jouw bedrijf kan ik met jou meedenken.   

 

Klik   hier wat ik voor jou kan betekenen  en plan direct een kennismakingsgesprek in.