Hoe voorkom je als ondernemer financiële problemen?


Financiële problemen kunnen bij elke ondernemer voorkomen, zowel bij starters als bij ervaren ondernemers.   

 

Maar hoe kun je deze problemen voorkomen en waar moet je dan op letten? In deze blog lees je er meer over of  luister hier de podcast over dit onderwerp.  

 

7  tips om financiële problemen te voorkomen  

Geld is overal of je het nu wilt of niet.  J e hebt het nodig voor je basisbehoefte s   zo als eten en drinken maar ook voor plezier.  Toch wordt er nauwelijks over gesproken.   

 

Ga eens bij jezelf na van hoeveel mensen je weet hoeveel ze verdienen of hoeveel ze op de spaarrekening hebben staan. Ik verwacht van geen of weinig mensen.   

 

En het maakt niet uit of je veel of weinig geld hebt, mensen hebben er altijd wel een bepaalde gedachte over. Hierdoor schamen veel ondernemers zich als ze hun financiën niet op orde hebben.   

 

Ik las ergens dat 40% van de ondernemers hun schulden niet kunnen betalen . Dat betekent niet dat 60% het goed doet, want waarschijnlijk heeft een deel daarvan ook problemen met hun financiën.   

 

Te weinig cash op de bank is hier vaak de oorzaak van. Hierdoor kun jij jezelf en leveranciers niet uitbetalen.  Maar hoe voorkom je deze problemen? Ik deel  7  tips  

 

Tip 1:  Meten is weten  

Het is ontzettend belangrijk dat jij weet wat er speelt in je onderneming  op financieel vlak. Daarvoor dien je inzicht te hebben in jouw financiën. Door hier inzicht in te krijgen, kun je op tijd bijsturen en voorkomen dat er financiële problemen ontstaan.  In deze blog  deel ik welke cijfers jij zou moeten checken om meer inzicht te krijgen en financiële problemen te voorkomen.   

 

Tip  2 Leer over geld  

Leer over cash, cijfers en financiën door bijvoorbeeld boeken te lezen over dit onderwerp , trainingen te volgen of een  financieel sparringspartner in te schakelen.   

 

Tip 3:   Vraag  hulp  

Als je het moeilijk  vind  om overzicht te houden in alle cijfers, is het belangrijk om er hulp bij te vragen. Wees eerlijk tegen jezelf en trek op tijd aan de bel. Vertrouw ook niet zomaar op je boekhouder, maar check de omzet en winst ook altijd zelf.  Er zit namelijk ook een groot verschil in type boekhouders. De één zal je op bepaalde zaken wijzen in je financiën, terwijl de ander alleen dat doet waar je hem of haar voor hebt ingehuurd.   

 

Tip 4:  Wees bereid om te investeren in financiële hulp  

Begin hier zo vroeg mogelijk mee, ook al klinkt dit niet aantrekkelijk.   Financiën en cash zijn namelijk essentieel voor jouw bedrijf.  Door het inschakelen van een CFO on demand, kun je  financiële problemen voorkomen omdat je meer inzicht krijgt, maar ook biedt het jou en je bedrijf de kans om te groeien.   

 

Tip 5:  Houd je cash in de gaten    

Maak een cashflowplanning zodat je weet wat  er binnen  komt en uitgaat en zorg dat er genoeg geld overblijft . Op die manier kun je jezelf, jouw leveranciers en andere facturen blijven betalen zonder problemen.   

 

Tip 6:  Geef niet meer geld uit dan je hebt  

Soms lopen kosten voor op de baten, maar maak dan wel van tevoren een goede berekening.  Onderzoek voordat je kosten maakt, altijd of deze kosten op den duur bijdragen aan meer winst.   

 

Tip 7:  Praat over financiële problemen   

Praat erover met iemand, financiële problemen is niks om je voor te schamen.  Juist wanneer je praat over financiële problemen, zie je al snel dat er meer mensen zijn die hiermee worstelen en kun je fijne en handige tips krijgen.   

 

Heb jij hulp nodig bij je financiën?  Plan dan gratis een  kennismakingsgesprek  in met mij.